Новини

27.01.2016

27 січня у всьому світі відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який був заснований у 2005 році спеціальною резолюцією ООН.

27 січня 1945 року радянська армія звільнила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Освенцим (Аушвіц-Біркенау), розташованого в 70 кілометрах від Кракова. "Голокост, що призвів до винищування однієї третини євреїв і незліченних жертв з числа представників інших меншин, буде завжди служити всім народам застереженням про небезпеки, що таять у собі ненависть, фанатизм, расизм і упередженість", - йдеться в резолюції Генеральної Асамблеї ООН.

Саме в цей, водночас, трагічний і святковий день аудиторії першокурсників було презентовано тематичну годину «Обов'язок пам'яті». Учасники мали змогу дізнатися про жахи окупаційного режиму, табори смерті, концентраційні табори, гетто. Особливо вразили студентів зображення ув'язнених, тортур над ними та медичні експерименти, досліди з гіпотермією та отрутними газами.

Доречним стали спогади очевидців, які дивом змогли вціліти у концтаборах, історія Анни Франк, щоденник якої був перекладений на 67 мов країни світу й став бестселером.

Викладач історії Лисичанського педагогічного коледжу В.Є. Чурілова запропонувала заочну подорож до меморіального комплексу Катастрофи і героїзму єврейського народу на горі пам'яті в Єрусалимі «Яд Вашем», яка дала змогу дізнатися про почесне звання «Праведник народів світу», яким відзначені вихідці з 45 країн світу, серед яких є і українці. Емоційні акценти розставили музичні твори у виконанні Олександра Розенбаума, Натели Болтянської, Жан Жака Гольдмана. Пам'ять це пам'ятник вічного життя, який ніщо не зруйнує доки ми будемо живі, тож пам'ятаймо!

 

 

(За матеріалами офіційного сайту Лисичанського педагогічного коледжу)