Новини

18.04.2016

18 квітня для студентів 1 курсів була проведена інформаційно-просвітницька година вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС «Чорнобиль…30 років потому».

Мета заходу: розширення знань про Чорнобильську катастрофу та її наслідки; повагу до людей, які віддали своє життя в ім'я майбутнього життя людства; виховання патріотизму та прищеплення любові до рідного краю; почуття відповідальності за благополуччя нашої України.

Студентки Брянківського коледжу групи 11-ДЕП Ольга Шатова та Олена Максимова взяли активну участь у цьому виховному заході. Викладач  Цимбал Олена В'ячеславівна запропонувала усім присутнім на годину поринути у ті далекі часи, коли сталася ця неймовірно страшна аварія, а студентки-першокурсниці поділились з учасниками заходу інформацією про трагічні наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС, про героїзм ліквідаторів Чорнобильської трагедії.

26 квітня 1986 року на ЧАЕС сталася найбільша в історії атомної енергії аварія, яка від внутрішніх детонацій знищила 4-ий блок АЕС, і радіоактивні елементи йоду, стронцію і цезію поширилися на північну частину України, Білорусію, Прибалтику, Польщу, Швецію, Фінляндію й інші країни. З району Чорнобиля евакуйовані 175 тис. населення; кілька тижнів пізніше евакуйовані діти шкільного віку з Києва й інших населених пунктів. Чорнобильська катастрофа спричинила великі людські жертви.

Чорнобиль - не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч наших співвітчизників. Та з роками притупляється гострота пережитого. Проходять нові покоління, які дедалі менше знають про цю страшну катастрофу. Тим ціннішими є свідчення безпосередніх учасників подій. Вони доходять до нас у книгах, мемуарах, дослідженнях, публікаціях журналістів, фотокореспондентів, у документальних фільмах. Понад три мільйони людей постраждали внаслідок катастрофи, і ця аварія є найбільшою як за кількістю загиблих та потерпілих від її наслідків, так і за нанесеними економічними збитками.

Масштаби Чорнобильської трагедії могли б бути значно більшими, якби не мужність і самопожертва простих людей – ліквідаторів. Ризикуючи здоров'ям та власним життям, сотні тисяч пожежників, військових, інженерів, лікарів, будівельників монолітно стали на шляху розповсюдження радіаційного забруднення.

Подвиг учасників ліквідації назавжди записаний до літопису людської мужності, він навічно залишиться в серцях українського народу. Слава героям! І вічна їм пам'ять!

 

За матеріалами оф. сайту Лисичанського педколеджу (посилання)