Новини

25.02.2016

145-років з дня народження Лесі Українки

Цього року вся країна відзначає 145-річчя з дня народження видатної жінки, яка стала гордістю української нації – поетеси, письменниці Лесі Українки. Вона була ніжною, тендітною, водночас, сильною духом, справжнім борцем за майбутнє своєї країни. Безмежна любов до рідного краю пронизала всю її творчість.

Леся Українка, справжнє ім’я якої Лариса Косач-Квітка, народилася у Новограді-Волинському 25 лютого 1871 року. Її мати була відомою у той час письменницею Оленою Пчілкою, тому й сама дівчинка змалку була поглинена світом літератури та творчості. Вже в 5 років вона почала самостійно писати п’єси, а в 8 – написала свій перший вірш. Але в 10 років у дівчинки почалися серйозні проблеми зі здоров’ям: у неї діагностували туберкульоз кісток. Із цієї причини довелося поставити хрест на музичній кар’єрі.

Вона знала багато європейських мов, крім слов’янських: української, російської, польської, болгарської, також давньогрецьку та латинську, що свідчило про її високий інтелектуальний рівень. Перша збірка віршів Лесі Українки «На крилах пісень» вийшла у 1893 році.

Леся Українка писала все своє життя. Останні сили покидали вже її, коли вона писала казку "Про велета". З ясним розумом, що вражав сучасників гостротою і далекосяжністю суджень, помирала Леся Українка. Життя великої письменниці рятували лікарі Єгипту, Греції, Німеччини та Австрії. Проте все було марно, і хвороба отримала верх. Сталося це 1 серпня 1913 року місті Сурамі в Грузії в оточенні рідних і друзів.

Всебічно обдарована, з тонким відчуттям музики й образотворчого мистецтва, з нахилом до засвоєння мов, письменниця виявила свої здібності у різноманітних жанрах художньої літератури. Вона прожила недовгий вік, але це було прекрасне життя людини, що весь свій хист, кожну хвилину свідомого існування віддала народові в боротьбі за його соціальне і національне визволення. Слово було для неї зброєю у боротьбі, а без боротьби вона не бачила життя.

Після себе Велика Поетеса залишила цінну літературну спадщину. Її твори видавалися багато разів. На честь Лесі Українки названо безліч вулиць, бульварів, площ по всій нашій країні.

 

(За матеріалами відкритої лекції «На крилах пісні»,
проведеної для студентів Брянківського коледжу)