Новини

26.04.2016

У квітні сталось оце горе
Розлилось лиха ціле море
Здавалося, що всі прокляті,
Приймали лихо в свої хаті
Це вибухнула й зайнялась
Чорнобильська атомна станція
І по сусідах перейшлась
Страшна хвильова радіація
Це пам'ятатимуть усі
Кого торкнулось цеє лихо
А на Чорнобильській землі
Назавжди буде тихо-тихо...
Ніна Омельчук

(http://maysterni.com/publication.php?id=34152)

Сьогодні сумний день для всіх українців. 26 квітня – 30-ті роковини Чорнобиля - найбільшої техногенної катастрофи в історії людства. Серед усіх трагедій, які пережило людство, чорнобильська катастрофа не має аналогів за масштабами рукотворного забруднення екологічної сфери, негативного впливу на здоров'я, психіку людей, їх соціальні, економічні і побутові умови життя. Радіоактивна хмара від аварії пройшла над європейською частиною СРСР, більшою частиною Європи, східною частиною США. Приблизно 60% радіоактивних речовин осіло на території Білорусі. Близько 200 000 чоловік були евакуйовані із зон забруднення. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Втрачене життя та здоров'я, житло та майно, пошкоджене довкілля, примусова евакуація – це далеко не повний перелік наслідків катастрофи. Але за роки, що минули від аварії, постійно проводиться робота щодо зменшення радіаційного забруднення території України. Здійснюються постійні спостереження за рівнем радіації, за впливом радіонуклідів на різні компоненти природного середовища та здоров'я людей. Тепер Чорнобильська зона – науковий полігон. Ця територія із «радіоактивним» ландшафтом є своєрідним застереженням щодо безпечного ставлення до використання такого потужного джерела енергії, як атомна, а також інших досягнень прогресу.

З нагоди Дня аварії на Чорнобильській АЕС в усіх куточках держави хвилиною мовчання вшанували вічну славу тих, кого сьогодні вже немає серед нас. Наші студенти та викладачі не стали виключенням, заняття у коледжі розпочались спільною хвилиною скорботи.

У Брянківському коледжі з 15 квітня до 29 квітня проходять заходи: віртуальна фотовиставка «Трагедія Чорнобиля… 30 років потому», книжково-журнальна виставка «Чорнобильська трагедія у наших серцях», уроки пам'яті, зустрічі з учасниками ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, інформаційно-просвітницькі години тощо.

Через 30 років цей день примушує нас замислитись про можливі наслідки діяльності людини, що ми у неоплатному боргу перед тими, хто, ризикуючи власним життям, врятував світ від радіоактивної катастрофи. Завжди будемо пам'ятати й шанувати героїв, завдяки яким сьогодні живемо, адже відлуння Чорнобильських дзвонів, на жаль, буде чути ще не одне покоління.