Новини

18.05.2016

БОРОТЬБА ЗА ПОВЕРНЕННЯ НА БАТЬКІВЩИНУ

18 травня виповнюється 72 роки з дня депортації кримських татар з Криму. Сьогодні викладачі й студенти нашого коледжу разом вшанувати пам'ять про цю трагічну сторінку в історії. Протягом дня відбулися виховні заходи, інформаційні години, лекції, бесіди, присвячені трагічним подіям, пов'язаним із геноцидом кримськотатарського народу. Студентський парламент організував загальний перегляд фільму «Хайтарма» з активним обговоренням подій у соціальних мережах.

 

Як відомо, за вказівкою Сталіна до Центральної Азії, Сибіру та Уралу переселили всіх кримських татар зі своєї батьківщини – Криму. Операція з депортації близько 200 тисяч кримських татар відбулася впродовж трьох травневих днів 1944 року, для її проведення було задіяно війська НКВС. У дорозі й у вигнанні від голоду і хвороб загинув кожен четвертий. Кримськотатарський народ піддався жахливої трагедії, яка тривала більш ніж 50 років. На відміну від тих, хто займав будинки кримських татар на їх батьківщині – в Криму, спецпереселенців на нових місцях ніхто не чекав. Нікому не було справи до того, щоб забезпечити їх хоч би найнеобхіднішими, елементарними житлово-побутовими умовами. За оцінками істориків, на засланні від нестерпних умов, голоду, хвороб загинуло понад 40% переселенців.

 

Боротьба кримськотатарського народу за відновлення своїх прав унікальна. Вона базується на ненасильницьких методах. З кінця 50-х років кримські татари розвернули боротьбу за повернення на історичну батьківщину до Криму. Насильство і репресії, що влаштовувалися властями, не змогли зломити волю представників народу, що активно включилися в національний рух за відновлення прав і свобод кримських татар. Їх заарештовували, садили у в'язниці. Сотні сімей, що мали сміливість самостійно повернутися на рідну землю, кримські власті повторно депортували з Криму.

Тільки у 1989 році кримським татарам надали право повернутись додому. У 90-х роках почалося відродження культури, традицій і духовності кримськотатарського народу на рідній землі. Незважаючи на протистояння кримських властей, з ініціативи вчителів та батьків в Криму почалися відкриватися кримськотатарські школи. Велике значення для відродження культури мало відкриття кримськотатарської бібліотеки і театру в м. Сімферополі. У 1991 році кримськими татарами були відтворені найвищий представницький орган народу – Курултай (Національний з'їзд) та Меджліс кримськотатарського народу. Діяльність органів національного самоврядування спрямована на вирішення питань відродження культури, традицій, духовності народу, його облаштування, відновлення політичних, соціально-економічних і конституційних прав.

Кримськотатарський політичний рух завжди діяв у напрямку демократичного та євроінтеграційного руху України. Надії на швидший розвиток демократичних інститутів у державі набрали нову висоту під час Революції Гідності, що розпочалась у 2013 році. Але події 2014 року стали новим викликом перед кримськотатарським народом, як і перед усією Україною.

Після анексії Криму Російською Федерацією, яка почалась у лютому 2014 року, кримські татари зазнають масових репресій: численні обшуки в будинках, зникнення і вбивства людей, переслідування, кримінальні справи та тюрми. Близько 20 000 кримських татар змушені були знову покинути свої домівки. Але національний рух кримських татар, зберігаючи ненасильницький характер, досягав успіху попри всі перешкоди радянської влади, переміг і пережив її, як і переживе окупаційний режим.

Демократичні країни всього світу рішуче засуджують масові порушення прав кримських татар в Криму.

Українська співачка Джамала з авторською піснею «1944», присвяченою трагедії депортації кримських татар, посіла перше місце у фіналі пісенного конкурсу Євробачення, який завершився днями в Стокгольмі. Представниця України також отримала нагороду Eurostory Award за найкращий рядок (You think you are gods, but everyone dies – Ви думаєте, ви – боги, але кожен помирає) в конкурсній пісні.