Новини

24.05.2016

Відповідно до Указу Президента України від 17 вересня 2004 року № 1096/2004 24 травня в Україні відзначається День слов'янської писемності й культури.

Щорічно 24 травня у всіх слов'янських країнах урочисто прославляють святих Кирила і Мефодія - творців слов'янської писемності.

З метою виховання майбутнього покоління в дусі патріотизму, пошани до своєї історії, культури, мови, а також до Дня слов'янської писемності і культури для студентів нашого коледжу була проведена інформаційно-просвітницька година «Шляхами святих Кирила і Мефодія – апостолів слов'ян». 24 травня православна церква згадує святих рівноапостольних братів Кирила і Мефодія. Брати були православними ченцями, слов'янську абетку створили у грецькому монастирі.

На початку заходу ведучі ознайомили присутніх з історією створення першого слов'янського алфавіту братами Кирилом і Мефодієм, наголосили яке значення для просвітницької діяльності, поширення християнства і розвитку культури мала ця подія. Слов'янська писемність була створена в IX столітті, близько 862 року. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім'я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій.

Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, суттєво змінивши її, щоб передати слов'янську звукову систему. Були створені дві абетки - глаголиця і кирилиця.

Представники студентського наукового товариства оформили книжкову виставку «Під знаком Кирила і Мефодія», склали список літератури для докладного вивчення спадщини Святих.

Вшановуючи пам'ять братів-просвітителів, проповідників православ'я Кирила і Мефодія, ми звертаємося до глибинних основ української писемності, духовності – могутнього джерела сили і життєздатності української нації.