Новини

27.04.2018

 

27 квітня на базі Лисичанського педагогічного коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка були підведені підсумки ІІ обласного конкурсу-огляду електронних проектів краєзнавчого напряму «ЄДИНА І СИЛЬНА», у якому взяли участь студенти Брянківського коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка.

Цього року в конкурсі взяли участь «Лисичанський педагогічний коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка», «Брянківський коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка», Лисичанський гірничо-індустріальний коледж, Сєверодонецький хіміко-механічний технікум ЛНУ імені Володимира Даля, ВП «Старобільський гуманітарно-педагогічний коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка», «Кадіївський педагогічний коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка», КЗ «Лисичанський медичний коледж» та КЗ «Луганська обласна мала академія наук учнівської молоді».

Шатова Ольга, студентка третього курсу спеціальності «Дизайн», представляла в культурологічній номінації свій творчий проект, присвячений збирачеві шахтарського фольклору Коновалову Є. Г. (1936 – 2017). У своєму дослідженні Шатова О. охарактеризувала творчість Євгена Георгійовича Коновалова, журналіста, письменника, знаменитого земляка - збирача шахтарського фольклору, автора збірки «Байки, сказы и бывальщины старого Донбасса». Його любов до рідного краю відкрила дар правдиво і яскраво оповідати про все побачене і почуте серед гірників, описуючи багату історію Донбасу.

У цього чоловіка дивна, просто унікальна доля, яка змалку загартовувала майбутнього письменника до випробувань на складній життєвій дорозі. Зараз його знають як письменника, художника, скрупульозного історика, одержимого своєю роботою, етнографа, людину, яка зробила для Донбасу те саме, що Павло Бажов для Уралу (зібрав воєдино місцевий фольклор).

Протягом усього життя Коновалов пильно придивлявся до навколишнього життя, до шахтарів, як губка, вбирав у себе і народну мудрість - фольклор нашого регіону. Коновалов дванадцять років збирав байки, оповіді та бувальщини старого Донбасу. За цей час він побував у багатьох селищах і містах краю, «щось випитував, щось домислював» і ліпив в єдиний чарівний візерунок. Євген Георгійович описав у своїх творах легенду про винайдення вугілля на Донбасі, міфічні істоти, які оточували робітників, складні умови праці, що виявляли та виховували такі важливі риси, як мужність, взаємодопомога, вшанування духів підземелля, але не забув про зрадників, шахраїв, злодіїв або просто жадібних людей.

Є. Г. Коновалов багато зробив для розвитку літератури, краєзнавства і збирання фольклору Донбасу. Він знайомить читачів із простими людьми, які жили у нашому регіоні. Автор книги «Байки, сказы и бывальщины старого Донбасса» у кожному зі своїх творів розповідає про історію краю, не обмежуючись Луганською областю. Саме завдяки його публікаціям шахтарських оповідей читачі дізнаються про тяжку працю під землею прохідників, забійників, підривників, перших вуглекопів і засновників Донбасу.

Ольга Шатова вважає, що участь у конкурсі електронних проектів «Єдина і сильна» дозволяє не лише продемонструвати результати історичних та етнографічних розвідок, а й сформувати професійні уміння.

Нагороджував творчі таланти голова журі, Жученко В.Є., голова Ради директорів закладів вищої освіти І-ІІ рівнів акредитації Луганської області.