Новини

16.05.2019

16 травня в Лисичанському краєзнавчому музеї відбулось урочисте відкриття ВИСТАВКИ «ВІЙСЬКОВО-ПОЛЬОВИЙ АРТ», у якій взяли активну участь студенти та викладачі Брянківського коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка. На відкритті були присутніми представники адміністрації міста Лисичанська.

Виставка проходить в рамках всеукраїнського культурно-мистецького проекту і подорожує Україною більше двох років. З 2016 року вона відвідала майже чотири десятки міст різних областей нашої країни.

Автором і куратором проекту є Павло Ротар, капрал національної поліції полку спеціального призначення «Київ», який був із серпня 2014 р. добровольцем батальйону спеціального призначення «Золоті ворота».

Під час подорожей містами України до організаторів постійно звертаються нові майстри та майстрині, які поповнюють фонд виставки.

П. Ротар розповів, що задум виставки виник під час його участі у бойових діях, а мета проекту «Військово-польовий арт» – перетворити військові предмети із зони АТО на арт-об’єкти із національною символікою. Ідею охоче підтримали українські митці – професійні художники, народні майстри, декоратори. Речі, що нагадують війну, збирали й і привозили бійці додому під час ротацій і вже тут передавали митцям.

Під час першої екскурсії, яку провів сам автор виставки, глядачі розглядали незвичні мистецькі експонати, що створені з ящиків та гільз від набоїв, панно з вишивкою соломкою, фотографії бійців з передової.

Загалом у виставці взяли участь близько двохсот майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва з різних областей України, зокрема колектив Брянківського коледжу. Народний студентський театр моди представив свою колекцію одягу «Мілітарі» із аксесуарами з тубусів РПГ (ручного протитанкового гранатомету), а викладач художніх дисциплін Старанко Т.В. надала розписані нею військові артефакти, які передали бійці батальйону «Тернопіль».