Новини

25.10.2019

25 жовтня 2019 року студенти та викладачі Брянківського коледжу Луганського національного університету імені Тараса Шевченка відзначили 80-тиріччя Василя Скуратівського, вірного сина й відданого патріота України, який до своєї загальновизнаної народознавчої величі додав талант письменника, журналіста, поета.

Для багатьох студентів відоме ім'я Василя Тимофійовича як автора шкільного підручника «Берегиня». Більшість учасників заходу вперше познайомилась з цікавими фактами його творчого життя на інформаційно-просвітницькій годині «Дивосвіт Василя Скуратівського».

Його вважають провідним народознавцем сучасності в Україні. Адже без перебільшення знамениті книги, написані ним, - «Берегиня», «Посвіт», «Русалії», «Кухоль меду» та інші - не просто стали етнографічною і народознавчою класикою, вони допомогли українцям усвідомити й відчути спадковість з багатьма поколіннями пращурів, пізнати і приміряти до себе глибинні пласти багатовікових і невмирущих традицій, нагадавши, чиїх батьків ми діти.

Хто зберіг любов до краю
І не зрікся роду,
Тільки той віддав всю душу.
Все, що міг, народу.

О. Олесь

Завдяки В.Т.Скуратівському багатюща палітра вікових надбань поліщуків поширилась на неосяжних просторах землі української. Недарма ж з гордістю він називав свій рідний край незайманою цариною етнографічно-фольклорної спадщини, яку і сам досліджував та пропагував, і залучав сюди багатьох своїх однодумців та послідовників.

За словами самого Василя Тимофійовича, «…дитинство і підліткові роки припали на добу ще не до кінця втрачених традицій. З огляду на це, маю завдячувати власній долі, оскільки, вивчаючи й описуючи народознавче розмаїття свого народу, мені легше «оперувати» джерелознавчим матеріалом, адже я був не тільки свідком, а й брав участь у тих дійствах».

Студенти коледжу сьогодні  долучились до відзначення 80-річчя Василя Тимофійовича. Сподіваємось, що така постать не буде обійдена увагою в Україні.