Новини

02.12.2022

Віртуальна екскурсія до музею Григорія Сковороди Світ ловив мене, та не спіймав Г. С. Сковороди

З нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди, українського філософа, просвітителя-гуманіста, філософа, поета і містика 2 грудня 2022 року у Брянківському фаховому коледжі Державного закладу "Луганський національний університет імені Тараса Шевченка" викладачами коледжу для студентів груп 31ДГ та 31МП спеціальності 022 Дизайн була проведена віртуальна екскурсія до музею Григорія Сковороди "Там, де ступав Сковорода".

Віртуальна екскурсія до музею Григорія Савича Сковороди проводилась у формі перегляду за посиланнями: (https://www.youtube.com/watch?v=NkQIr0jQc7Y, https://www.youtube.com/watch?v=cPLqa7Mx-U8). Після цього студенти із задоволенням взяли участь у дискусії, виступили із доповідями, присвяченими життю та творчому шляху Г.Сковороди.

Викладачі розпочали захід із розповіді студентам про Національний літературно-меморіальний музей Г. С. Сковороди - музей, присвячений життю та творчості Григорія Сковороди, та меморіальний комплекс пам'яток від XVIII століття в селі Сковородинівка Харківської області, заснований 1972 року. Музейне зібрання налічувало кілька тисяч експонатів. На території комплексу у 18,2 гектари були розміщені пам'ятки історії, архітектури, монументального та садово-паркового мистецтва XVIII століття національного значення, улюблені місця Сковороди (700-річний дуб, криниця), могила філософа, пам'ятник йому, поміщицькі господарчі споруди (контора управляючого та амбар), братська могила радянських воїнів, мальовничий ставок. 18 червня 2008 року указом Президента України музей отримав статус національного.

Під час віртуальної екскурсії до музею Григорія Сковороди студенти поринули в часи, коли жив, творив, писав великий митець і майстер слова – Григорій Савич Сковорода. Побачили чудовий музей, який було відкрито силами та завдяки працівникам музею. На жаль, 6 травня 2022 року приміщення музею було зруйновано прямим влучанням російської ракети.

З віртуальної екскурсії видно, що музей був світлим одноповерховим будинком, побудованим в класичному стилі, стояв на невеликому пагорбі. Одна з його кімнат – меморіальна. Тут було відтворено обстановку, що оточувала Г. С. Сковороду в останні роки його життя: старовинне бюро, на якому лежали рукописи, книги, гусяче пір'я; ліжко, укрита домотканим рядном; скриня; на стіні – селянська свитка. Студенти розповіли про життя, творчість та пошуки Сковороди відповідей на запитання, які ніколи не втратять актуальності: «Що таке щастя? І як бути щасливим? І що таке благе життя?» та процитували рядки із творчості Григорія Савича:

Щасливий, кому вдалося знайти щасливе життя;

Але щасливіший, хто вміє користуватися ним.

Студенти також дізнались, що Сковорода грав на скрипці, бандурі, гуслях, флейті. Багато віршів Григорія Сковороди покладені на музику. Український композитор Леонід Грабовський створив цикл «Temnere Mortem» (1991). Крім того, існують відомості про композиторську діяльність Григорія Сковороди. Зокрема, йому належать пісні «Ой ти птичко жолтобока», «Стоїть явір над водою». Поодинокі записи музики Сковороди збереглися у рукописних збірках кінця XVIII — початку XIX століття. Цю музику виконував ансамбль Святослава Крутикова «Camerata Taurica», згодом — Ансамбль давньої музики Костянтина Чечені.

Учасники заходу дійшли спільного висновку, що пам'ять про Григорія Сковороду жила, живе та буде жити в наших серцях, а музей українці обов'язково відбудують і будуть берегти найцінніші згадки нашої історії.