Новини

14.04.2023

14 квітня у рамках Днів науки відбулась презентація пошукових робіт здобувачів фахової передвищої освіти ВСП «Брянківський фаховий коледж ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка», присвячених письменникам «Розстріляного відродження».

Студентки першого курсу Тимошенко Яна, Петрова Дар'я представили результати своєї науково-дослідницької роботи про долю українських митців, репресованих у 30-х роках 20 століття під час нещадного нищення української інтелігенції. Здобувачки розповіли про цей період, коли розквіт культури, що став водночас трагічною сторінкою української історії.

В останні роки почало з'являтися все більше праць про цю епоху і її представників, заснованих на недавно розсекречених матеріалах. Ще 2020 року Служба безпеки України оприлюднила документи про долі українців, жертв тоталітарної радянської ідеології. Зокрема розсекречений архів про долі письменників «Розстріляного відродження» показує, як приховувалася правда. СБУ наводить приклад розстрілу українського режисера Леся Курбаса у повідомленні: «Точна дата розстрілу українського режисера Леся Курбаса — 3 листопада 1937 року. Хоча за документами він нібито загинув у таборах у 1942-му. І через 19 років після реальної смерті Курбаса в архівах КДБ Архангельскої області з'явиться висновок: скасувати розстріл через відсутність складу злочину».

Більшість жертв сталінського терору були реабілітовані в кінці 1950-х років, проте їхні твори залишалися під забороною в Радянському Союзі.

Ці сторінки нашої історії довго підлягали замовчуванню, твори митців знищувались. Але сьогодні ми можемо звернутись до тієї скарбнички творів, що вціліли. Мусимо і знати, і пам'ятати!