Новини

17.05.2024

18 травня щороку відзначається подія, яка стала великою трагедією для кримських татар – річниця депортації кримськотатарського народу.

Напередодні Дня скорботи і пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу у ВСП «Брянківський фаховий коледж ДЗ «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» пройшла година історичної правди «Зламані крила свободи».

Під час заходу здобувачі освіти згадали трагічні події 1944 року, коли корінний народ Криму – кримських татар – вислали за межі півострова в Середню Азію і віддалені райони Росії. Депортація мала катастрофічні наслідки для кримських татар в місцях заслання. Протягом року до завершення війни від голоду, хвороб та виснаження загинуло декілька десятків тисяч кримських татар. Не меншої шкоди зазнало господарство Криму, позбавлене досвідчених працівників. Лише 1989 року кримським татарам дозволили повернутися на батьківщину.

У 2015 році Верховна Рада України визнала примусове виселення корінного народу Криму актом геноциду.

На жаль, історія повторилася. Росія вдерлася до Криму 2014-го. Відтоді кримські татари знову постали перед порушеннями прав людини під владою російського режиму, так само, як під час геноциду.

Вшановуючи пам'ять жертв депортації, учасники заходу запалили свічки та хвилиною мовчання згадали тих, хто постраждав під час репресій в радянські часи.