Новини

04.09.2015

4 вересня, рівно 50 років тому, в кінотеатрі "Україна" відбулася прем'єра фільму Сергія Параджанова «Тіні забутих предків». Фільм, знятий у 1964 році на Київській кіностудії художніх фільмів ім. О. Довженка за повістю М.М. Коцюбинського, отримав ряд нагород – Кубок Міжнародного кінофестивалю в Римі (1965), золоту медаль, вручену С. Параджанову на Міжнародному кінофестивалі в Салоніках (1966).

Сьогодні ми святкуємо 50-ту річницю прем'єри художнього фільму «Тіні забутих предків». У актовій залі студенти зібралася на ювілейний перегляд відновленої версії легендарного фільму (на виконання листа Департаменту освіти і науки Луганської обласної державної адміністрації № 4/05-2739с від 28.08.2015).

Викладачі української філології та історії України довели до уваги молоді передумови зйомок фільму, історію написання «Тіней...», а також суспільне значення цього мистецького твору, який став знаковим і для історії українського кіно, і для цілого руху, який пізніше отримав назву «шістдесятництво». На прем'єрі стрічки, у далекому 1965-му, після виступу режисера слово взяв Іван Дзюба і повідомив про нещодавні арешти інтелігенції. Його підтримали В'ячеслав Чорновіл та Василь Стус. Перегляд, перетворився на стихійну демонстрацію протесту. Активних учасників протесту звільнили із займаних посад, відрахували із навчальних закладів. Ця акція стала зразком у боротьбі українства за свої права.Та й сама кінокартина тривалий час фактично була заборонена до показу. А сьогодні ми всі разом насолоджувались переглядом кіношедевра.