Новини

17.05.2016

 

«Іван Франко – це розум і серце нашого народу.

Це боротьба, мука і передчуття щастя України».

Максим Рильський

Україна багата талановитими художниками, письменниками та поетами. Один з яскравих представників — Іван Франко, у якого цього року два ювілеї: 160 років від народження та 100 - з дня смерті.

Важко знайти людину, яка б не чула ім'я відомого поета, літературознавця, перекладача та фольклориста Івана Яковича Франка. Але знання більшості охоплюють лише загальновідомі біографічні факти, зазвичай ще зі шкільної програми, які не дають повного уявлення про особистість цієї великої людини.

Саме тому Брянківський коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка обрав форму віртуальної подорожі у життя великого майстра слова, шукаючи відповіді на відверті запитання: якою особистістю був Іван Якович Франко.

Студенти дослідили життєвий шлях Франка і відшукали багато цікавих фактів про надзвичайну людину.

Всі ми звикли бачити в ньому, в першу чергу, українського письменника, поета, публіциста, перекладача, вченого, громадського і політичного діяча, але, попри це, він був також людиною, людиною цікавою та неординарною.

Багато ще існує таємниць, а в цілому про життя Івана Франка та про його творчість можна сказати так: його багато вчать та мало знають, ще менше розуміють і шанують, тоді як без цієї постаті неможливо уявити, якою була б сучасна українська література і її повноцінність у загальноєвропейському мистецтві.

Студенти дослідили життєвий шлях Франка і відшукали багато цікавих фактів про надзвичайну людину, велетня духу.

Особливий інтерес викликали романтичні історії стосунків Івана Яковича із жіноцтвом. "Більш, ніж меч, і огонь, і стріла, і коса. Небезпечне оружжя — жіноча краса. Ані мудрість, наука, ні старші літа не дають проти неї міцного щита", — писав Іван Франко. Сам поет відзначав, що кохання мало сильний вплив на його творчість, яка становить унікальне явище, цілу духовну епоху у вітчизняній історії і водночас є вселюдським надбанням.

Непомірна, фантастична кількість зробленого Іваном Франком в багатьох царинах науки, літератури, лінгвістики, суспільствознавства піднесла його на величний п'єдестал народної пам'яті і глибокої пошани.