Новини

19.05.2015

День вишиванки

Наша вишивка – то пісня України,

Нашої священної землі.

В ній співають ранки солов'їні

Квітом розквітаються гаї.

 

19 травня Україна відзначає День вишиванки. Святкують цей день ще менше десяти років, але в західній частині країни це вже стало традицією.

День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято, покликане к сприянню єдності і культурного відродження всього багатонаціонального українського народу. Свято не передбачає обов'язкових заходів окрім одягання вишиванки. Хоча протягом всієї історії заходу з ініціативи студентів, громадських та культурних діячів проводяться концерти, хода, конкурси, вечорниці, ярмарки.

Не стали виключенням і студенти Брянківського коледжу й Лисичанського педагогічного коледжу. Для всіх патріотичних та незламних духом українців викладачі та студенти провели свято «А над світом вишиванка цвіте». Святково вбрана коледжна спільнота продемонструвала шану до народної святині, об'єднавшись у єдине, родинне, вишиване коло! Основна мета заходу – це збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення держави загалом.

 

З історії виникнення свята

День національного костюма (День національного вбрання) виріс з традиційної всеукраїнської акції Парад вишиванок, яка раніше кожен рік проводилася в День Незалежності практично в кожному з міст України. Особливо масовий Парад вишиванок був в столиці нашої держави, представники різних регіонів країни приїжджали до Києва, для того щоб пройти вулицями в своїх традиційних національних костюмах, прикрашених вишитими орнаментами, притаманними саме їхній місцевості. В останній раз у 2015 році в акції взяло участь до 10 000 чоловік. Але Парад вишиванок зробив великий крок вперед у своєму розвитку.

Минулого року організатори закликали кожного українця в цей день одягнути вишиванку та поринути у повсякденне життя. Акція набула всеукраїнського масштабу! Таким чином основна мета проведення Параду вишиванок досягнута, оскільки вишиванка вийшла за межі музейних експозицій і стала не тільки святковою, але і повсякденним одягом для багатьох українців. У зв'язку з цим формат параду в столиці був призупинений. Саме в Києві він логічно переріс у Всеукраїнський День національного костюма.

У культурі практично будь-якого народу є речі, які яскраво відображають його особливу національну традицію. Вишиванка - яскравий приклад і підтвердження цьому. Історія вишиванки своїми витоками сягає в незапам'ятні часи. Ще за свідченням знаменитого давньогрецького історика, географа і мандрівника Геродота, елементами вишиванки був прикрашений одяг скіфів, які проживали в наших землях в період VIII ст. до н. е. - IV ст. н. е. Знаменитий арабський мандрівник X ст. у своїх розповідях також згадує про русів, які носили вишитий одяг. У ході сучасних досліджень, наприклад, на Черкащині були знайдені срібні бляшки з фігурками чоловіків, датування знахідок VI ст., дослідження яких показали ідентичність елементів одягу і орнаменту вишивки українського народного костюма XVIII-XIX століть.

Традиція відзначати День вишиванки народилася в Чернівцях. Студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк у 2007 році започаткувала Всеукраїнську акцію «День української вишиванки».

У третій четвер травня, в будній день, всі городяни тут одночасно приходять на роботу або навчання в національному одязі. Це свято об'єднує українців незалежно від їх статі, соціального статусу, віросповідання або політичних поглядів. Його мета – зберегти споконвічні народні традиції створення і носіння національної вишитого одягу. До свята краще за все підготуватись заздалегідь, придбавши для себе та для всіх членів сім'ї національне вбрання.

Цей день спеціально не закріплюється за однією датою, аби вона якогось року не припала на вихідний. Адже суть саме у тому, щоб одягнути вишиванку, шиту кольоровими нитками, всім містом, аби показати свою єдність і солідарність з усім своїм народом.