Новини

07.03.2018

9 березня 2018 року вся Україна відзначатиме 204-ту річницю від дня народження надзвичайно талановитого поета, художника і палкого патріота Тараса Шевченка.

У коледжі з цієї нагоди була проведена святкова інформаційна година «Вічний, як народ». Студенти дізнались чимало невідомого про улюбленого письменника.

Чи міг хто передбачити, що ім'ям цього кріпака колись стануть називати деякі кораблі, друкувати його зображення на державних грошових купюрах, поштових марках, ставити йому розкішні пам'ятники і численні меморіальні таблички, випускати на його честь ювілейні монети і засновувати всілякі премії?

За своє коротке життя Тарас Григорович Шевченко сповна наситився стражданнями, серед яких були і результати власних помилок, але він не міг не жадати того, до чого прагнемо всі ми - життя і свобода, самореалізація і благополуччя, мир і повага, прості людські цінності. Його творчість - це його душа, в ньому він був чесний і добрий, ярий і нескінченно багатий.

Велику роль у житті видатного сина українського народу, шанованого поета та художника Тараса Григоровича Шевченка зіграли жінки, які надихали Кобзаря на творчість, запалювали до праці його душу, ставали окрасою життя і творчості.

 

Невесело на світі жить, коли нема кого любить
Т. Шевченко

 

Історія зберегла імена жінок, які полонили серце Тараса: Ганна Закревська, Катерина Піунова, Харита Довгополенко, Агата Ускова, Дуня Гусаківська, Ликера Полусмак та ін.

Ці інтимні сторінки життя нашого пророка показують ще глибше його надзвичайно чутливу душу, його смаки й уподобання, а разом і любов до України, до всього рідного, даючи синтетичний образ великого творця літературних скарбів, які для нас стали символом і дороговказом.

Вітаємо всіх з днем народження Тараса Григоровича Шевченка!