Новини

23.03.2018

23 березня студенти Брянківського коледжу разом з викладачами відвідали незвичайну виставу — мультимедійний колаж "БЕЗКІНЕЧНА ПОДОРОЖ, АБО ЕНЕЇДА" на текст Івана Котляревського.

Цю виставу на сцені Сєверодонецького музичного коледжу показав відомий український письменник Юрій Андрухович разом зі своїм творчим колективом.

Юрій Андрухович давно досліджує творчість Котляревського, а до його "Енеїди" без вагань погодився на пропозицію від "Книжкового арсеналу" "придумати щось особливе" до 175-річчя з дня публікації "Енеїди". Так з'явилася творча група нової "Енеїди", яка і створила цей мультимедійний колаж з літератури, фото, відео, живопису та анімації....

У Сєверодонецьку Юрій Андрухович читав уривки з «Енеїди», а також власні вірші й фрагменти есеїв, що резонують з поемою Івана Котляревського — вони й стали початком цієї «безкінечної подорожі». Марк Токар і Віктор Новожилов озвучили її то бароковою музикою, то гострою бітовою електронікою, іноді вдаючись і до мінімалізму. Оля Михайлюк, яка є режисеркою проекту, разом з VJ group CUBE створила візуалізацію на основі фото сучасної Полтави (такої ж милої і провінційної як за часів Івана Котляревського), ілюстрацій «Енеїди» різних років, зображень Дідони й Енея у ренесансному та бароковому живописі та авторській анімації.

Виступ даної творчої групи — це своєрідний імпульс, скоріш просвітницько-культурний проект. І їх формат виявився близьким і цікавим нашим студентам. Особливо студентів вразили дизайнерські рішення цього колажу, яскраве поєднання засобів комп'ютерної графіки, живопису та анімації.

Такі заходи не тільки сприяють розвитку творчого і професійного мислення, а й спонукають студентів коледжу до власних наукових досліджень під час навчання: як літературних джерел, так і рідного краю.