Новини

16.05.2019

Вже стало доброю традицією – щорічно у третій четвер травня приходити на роботу та навчання викладачам та студентам Брянківського коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка у вишиванці.

Цього року ДЕНЬ ВИШИВАНКИ припадає на 16 травня, і хоча свято не передбачає обов’язкових заходів, окрім одягання вишиванки, все ж цей день в коледжі був дуже насиченим. А почався він з патріотичного флешмобу «Одягнімо вишиванки, друже, як одвічний предків талісман», який має глибокий смисл у вираженні своєї національної та громадянської позиції, культурної освіченості та духовної свідомості.

Сьогодні вишиванка – національна святиня. Вона символізує зв’язок поколінь, пробуджує високі патріотичні почуття в серці кожного українця. Вишиванка – український символ, котрий вражає своєю красою весь світ.

Неодмінною частиною стали виховні години «Вишиванка – твій генетичний код», де викладачі коледжу розповіли про унікальне явище духовно–матеріальної культури нашого народу – українську народну вишивку. Упродовж тисячоліть у народній вишивці знаходили і знаходять відображення думки і настрій людини, що її творила. Кожна область, інколи навіть село володіли своїми унікальними техніками вишивання. Студенти на власні очі побачили вироби з вишивкою, що представляють різні регіони нашої країни.

Основною метою виховних годин стало розширення уявлення про українську вишивку та народний костюм, прищеплення любові до українського національного одягу, шанобливого ставлення до національних традицій.

Закінчився ДЕНЬ ВИШИВАНКИ майстер–класом із вишивки, який провела викладач спеціальних дисциплін Старанко Т.В.. Вона розповіла, що українським майстриням відомо близько 250 видів вишивальних швів, які базуються на 20 техніках. Тетяна Володимирівна ознайомила учасників майстер–класу з двома загальновідомими і одним унікально–декоративним швами, що поширені на певній території України.

Провідним мотивом усіх проведених заходів цього дня стала думка щодо збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді.