Новини

28.02.2020

СОНЦЕ (КОЛОДІЙ) ВЕЛИЧАЙМО – ВЕСНУ ЗУСТРІЧАЄМО.

Свято Колодія бере свій початок з праслов’янських часів, до хрещення Київської Русі. Це стародавнє українське свято відродження усього живого, зі своїми унікальними традиціями, заслуговує на існування у побуті українців по сьогоднішній день.

Українське свято Колодій (Масниця) припадає на останній тиждень перед Великим постом. У 2020 році Колодій триває з 24 лютого по 1 березня. У цей тиждень готували велике розмаїття страв, основним компонентом яких були молочні продукти.

Оскільки це було останнє гуляння перед найсуворішим постом — справляли його гучно, весело та смачно, влаштовували велику ярмарку з музикою, піснями та найрізноманітнішими розвагами. Мета таких гамірних масових заходів полягала в тому, щоб розбудити весну від сну і прогнати геть зиму.

Студенти та викладачі Брянківського коледжу ЛНУ імені Тараса Шевченка взяли участь в святкуванні Колодій (Масниця) спільно зі студентами та викладачами Лисичанського педагогічного коледжу. Свято було сповнене атмосферою доброзичливості та веселощів: запальні танці, гучні пісні та веселі забавки, фестиваль символів Масниці. У вернісажі символів Масниці «Брянківський коледж ЛНУ імені Тараса Шевченка» зайняв 2 місце. Всі студенти ретельно готувалися до Масниці, аби всі присутні гідно оцінили їх кулінарні здібності та старання. Чого тільки не було на столі - різноманітні страви з сиру, солодощі, налисники, які розпродали на ярмарку. Вилучені гроші були передані на благодійність, а саме, до притулку для бездомних тварин у селищі Секменівка (в рамках акції «Для тих, у кого є серце»). Студенти спеціальності «Графічний дизайн» 41-ДГ були нагороджені за зайняте 1 місце у конкурсі на найбільший виторг.

Завершальним етапом свята, стало спалювання опудала.