Новини

28.09.2021

До 80-річчя подій у Бабиному Яру «У пошуках пам’яті»

У Брянківському коледжі Луганського національного університету імені Тараса Шевченка був проведений День вшанування пам’яті жертв страшної страти, коли за два дні — 29-30 вересня 1941 року — було розстріляно 33 771 людини.

Загалом упродовж 1941-1943 років за час німецької окупації вбито 90-100 тисяч людей, з них приблизно 65-70 тисяч — євреїв. За даними Громадського комітету вшанування пам’яті жертв Бабиного Яру, найпершими жертвами стали 752 пацієнти психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, а згодом до них додалися і кількасот представників народностей рома та сінті, 621 український націоналіст, православні священники, військовополонені, радянські активісти-підпільники, «саботажники», «заручники».

Студенти за допомогою вражаючих фрагментів документальних хронік, фото, свідчень учасників тих страшних днів поринули у трагічні вересневі події 1941 року, згадали про численні випадки порятунку діточок або дорослих, коли звичайні, але такі мужні громадяни проявляли людську чуйність і турботу до рідних, сусідів, знайомих або навіть геть незнайомих людей. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять жертв Бабиного Яру.

Найважливіший висновок, який зробили учасники заходу: слід не лише говорити про трагедію, а спільно осмислювати трагічні сторінки історії, не забувати вшановувати пам’ять жертв.