Новини

21.02.2024

НАЦІЇ ВМИРАЮТЬ НЕ ВІД ІНФАРКТУ. СПОЧАТКУ В НИХ ВІДБИРАЄ МОВУ

(Ліна Костенко).

21 лютого увесь світ відзначає День рідної мови протягом двадцяти чотирьох років поспіль. Хоча, як відомо, ідея зародилась раніше, у 1999 р., коли на Генеральній конференції ЮНЕСКО було прийнято постанову про створення свята на підтримку, збереження мов та культурної спадщини народностей. Цю дату обрали в пам'ять тих, хто загинув у боротьбі за рідну мову під час заворушень у Пакистані 1952 року.

З нагоди цієї події у Відокремленому структурному підрозділі «Брянківський фаховий коледж Державного закладу «Луганський національний університет імені Тараса Шевченка» були проведені інформаційно-просвітницькі години «Наша мова калинова», «День рідної мови», онлайн-вікторина знавців рідної мови. Усі заходи містили цікаву інформацію про українську мову, історію свята, а також лінгвістичні завдання з різних розділів мови, спрямовані на збереження шанобливого ставлення та любові до рідного слова.

Для нас, громадян України, наразі тема збереження незалежності нашої держави, наших матеріальних і культурних цінностей, зокрема рідної мови, є надзвичайно актуальною. Тому пройти повз Дня рідної мови аж ніяк неможна, бо українці виборюють право на своє життя, збереження рідної мови попри страшну втрати у війні з підступним ворогом.

«Мова – це наша національна ознака, в мові – наша культура, сутність нашої свідомості. Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб. Мова – це не тільки простий символ розуміння, бо вона витворюється в певній культурі, в певній традиції. У такому разі мова – це найясніший вираз нашої психіки, це найперша сторожа нашого психічного я... І поки живе мова – житиме й народ яко національність... От чому мова завжди має таку велику вагу в національному рухові, от чому ставлять її на перше почесне місце серед головних наших питань» (Іван Огієнко).

Нашу мову за останні чотири століття намагались знищити 134 рази!!! Пам'ятаймо про це, бережімо та плекаймо «нашу солов'їну»!